İŞ YERİ DENETİMİ

İŞ YERİNİN VE İŞ YERİ KAYITLARININ DENETİMİ

İşverenlerin ve sigortalıların SGK mevzuatına uygun hareket edip etmediklerini belirlemek SGK denetleme memurları iş yeri denetimi yaparlar.

SGK Teşvik İş Yeri Denetimi

İş Yeriniz ve İş Yeri Kayıtlarınız SGK Tarafından Her Zaman Denetlenebilir

İş yeriniz ve iş yeri kayıtlarınız SGK’nın denetim elemanları tarafından her zaman denetlenebilir. Denetimin birden fazla amacı vardır. Bunlar; işverenlerin  ve sigortalıların SGK mevzuatına uygun hareket edip etmediklerini belirlemek,  kayıt dışı istihdamı ve sigorta suistimallerini önlemek, uygulamada karşılaşılan  sorunlar ile ilgili işverenlere ve sigortalılara rehberlik etmektir.

Kimler İş Yerini ve İş Yeri Kayıtlarını Denetleyebilir?

İş yerinizi 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu yönünden SGK’nın denetlemeye ve kontrole yetkili denetim elemanları, Sosyal Güvenlik müfettişleri ve denetmenleri denetleyebilir. Bunun yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş müfettişleri, diğer kamu kurumlarının denetim elemanları (örneğin, Vergi Dairesi Başkanlıklarının yoklamaya yetkili uzmanları, vergi müfettişleri vb.), kendi mevzuatları gereği iş yerinizde yapacakları denetimlerde, iş yerinizde çalışanların sosyal sigorta bildirimlerinin yapılıp yapılmadığını kontrol etmek ve yaptıkları tespitleri SGK’ya göndermekle yükümlüdürler. İş yerine gelen denetim elemanı, size SGK tarafından onaylı fotoğraflı kimlik belgesini gösterdikten ve kendini tanıttıktan sonra denetime başlayacaktır.

CEZA YEMEYİN !

Denetim elemanlarının 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası SGK’nın uygulanmasından doğan inceleme ve soruşturma görevlerini yerine getirmeleri sırasında işverenler, sigortalılar, iş yeri sahipleri ve bu işle ilgili diğer kişiler görevlerini yapmasına engel olamazlar, cebir ve şiddet uygulayamazlar; engel olanlar hakkında eylemleri başka bir suç oluştursa dahi, asgari ücretin 5 katı tutarında idari  para cezası uygulanmaktadır.

BİLGİ

Eğer inşaat iş yerinizi SGK’ya yasal süresi içinde bildirmişseniz asgari işçilik miktarı ile belirlenen primi %25 az ödersiniz. İnşaatınız 300 metrekarenin altında ise inşaat iş yerinizi SGK’ya yasal süre içinde bildirmemiş olsanız da söz konusu indirimden yararlanabilirsiniz.

Prim Borçlarına İtiraz: Tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içinde SGK’ya itiraz edebilirsiniz. İtirazınızın reddi hâlinde, kararın tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içerisinde yetkili iş mahkemesine başvurabilirsiniz.

İdari Para Cezalarına İtiraz: Tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde SGK’ya yapılır. İtirazınızın reddi hâlinde kararın size tebliğ  tarihinden itibaren 30 gün içinde yetkili İdare Mahkemesine başvurabilirsiniz.

Yetkili mahkemelere başvuru süresi açısından farklılık bulunmaktadır.  Örneğin, prim borcu ve idari para cezanızın aynı gün (02 Mart tarihinde) tarafınıza tebliğ edildiğini varsayalım. Prim borçlarına itiraz için süre 1 ay sonra, yani 02 Nisan tarihinde dolacak iken; idari para cezalarına itiraz için süre 30 gün sonra, yani 31 Mart tarihinde dolacaktır.

FİRMANIZA NASIL KAZANÇ SAĞLADIĞIMIZI ÖĞRENİN !

Size SGK teşvik hesaplama programı hakkında daha fazla bilgi verebilmek için 20 dakikanızı bize ayırın. Firmanıza nasıl kazanç sağladığımızı anında kanıtlayalım. Firmanızın maliyetlerini düşürmek ve daha fazla kazanç elde etmek için şimdi ziyaret talep formunu doldurun ya da bizi arayın.

BİZE ULAŞIN

Lütfen bize yazın. Size en kısa zamanda cevap vereceğiz.

Gönderiliyor
SGK-TESVIK.COM 2024Turksab

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?